Wanneer kan ik mijn hond laten castreren/steriliseren?

Bij Dierenartsenpraktijk Hoogstraten kunt u terecht voor castratie van reu en teef. In de volksmond wordt de term sterilisatie voor teven gebruikt en castratie voor reuen, maar in feite zijn het twee verschillende soorten ingrepen.

Bij sterilisatie worden de eileiders of zaadstrengen afgebonden en doorgeknipt en worden de voortplantingsorganen niet verwijderd. Bij castratie worden de hormonale voortplantingsorganen in zijn geheel verwijderd. Bij teven worden dan de eierstokken verwijderd (ovariëctomie) en in een enkel geval worden zowel de eierstokken als (een deel van) de baarmoeder verwijderd (ovariohysterectomie).  We zijn er trots op te kunnen melden dat honden bij ons ook terecht kunnen voor laparoscopisch steriliseren. Een manier van steriliseren die onze voorkeur geniet. Het is immers snel, geeft minder pijn bij het dier en uw dier knapt er sneller van op. 

Castratie van de teef

Een teef wordt op de leeftijd van 6 tot 12 maanden voor het eerst loops. Castratie van de teef wordt uitgevoerd tussen de eerste en de tweede loopsheid in. Honden onder de 15 kilogram (volwassen gewicht) kunnen al vanaf 6 maanden terecht, ongeacht de loopsheid. Uit onderzoek blijkt dat niet-gecastreerde teven een aanzienlijk verhoogde kans op melkkliertumoren ontwikkelen. Om de kans op de ontwikkeling van kwaadaardige melkkliertumoren te verkleinen, moet de castratie worden uitgevoerd voordat de teef 2,5 jaar oud is. Bij de operatie worden alleen de eierstokken weggehaald. Alleen als de baarmoeder afwijkend is, wordt deze ook verwijderd.

Voordelen van castratie van de teef:

 • De teef wordt niet meer loops.
 • Geen ongewenste nestjes.
 • Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren.
 • Voorkomen van baarmoederontsteking.

Nadelen van castratie van de teef:

 • De ingreep is onomkeerbaar.
 • De operatie gebeurt onder volledige narcose, hier hoort altijd een (beperkt) risico bij.
 • De stofwisseling wordt wat trager met kans op overgewicht. Daarom moet de voeding worden aangepast.
 • Licht verhoogde kans op incontinentie (met name grote rassen, vooral de boxer)
 • Kleine kans op vachtveranderingen (met name grote, langharige rassen)

Indien u niet voornemens bent met uw teef een nestje te fokken, is ons advies uw hond te steriliseren. De nadelen wegen in dit geval zeker niet op tegen de voordelen.

Castratie van de reu

Een reu kan vanaf een leeftijd van ongeveer 6-9 maanden gecastreerd worden. Er zijn meerdere redenen waarom we castreren:

 • Voorhuidontsteking, in ca. 95% van de gevallen zal een voorhuidontsteking genezen na castratie.
 • Hyperseksueel gedrag, dit is feitelijk het enige gedrag dat door castratie vrijwel zeker zal verdwijnen.
 • Agressief en dominant gedrag naar andere honden, vaak naar reuen of mensen. Dit gedrag kan verminderen na castratie (al spelen meerdere oorzaken een rol, waaronder het karakter van de hond en het aangeleerd gedrag. Geadviseerd wordt met een gedragstherapeut te overleggen en eventueel eerst een chemische castratie te overwegen, zie verderop). Bij door angst gestuurde agressie spelen andere oorzaken een rol, evenals voor territoriale verdedigings- en bezitagressie. Bij angstagressie kan het probleem na castratie juist verergeren. Daarom is ons advies om in deze gevallen eerst een gedragstherapeut te raadplegen.

Voordelen van castratie van de reu:

 • De hond plast niet meer overal tegenaan, hij zal grotere plassen in een keer gaan doen.
 • Het territoriumgedrag van de hond kan verminderen.
 • De hond zal minder vaak de confrontatie met een andere hond aangaan.

Nadelen van castratie van de reu:

 • De ingreep is onomkeerbaar.
 • De operatie gebeurt onder volledige narcose, hier hoort altijd een (beperkt) risico bij.
 • De stofwisseling wordt trager met kans op overgewicht.
 • Sommige reuen worden rustiger.
 • De vachtstructuur van de hond kan wijzigen.

Chemische castratie

Chemische castratie wordt vaak ingezet voor het tijdelijk onvruchtbaar maken van uw hond. Tussen de schouderbladen, onder de huid, wordt een middel ingespoten dat na 4 tot 6 weken zijn werk gaat doen. Vervolgens is het dier zes maanden onvruchtbaar. Een ideale manier om te testen wat het doet met bijvoorbeeld het gedrag van een hond. Een omkeerbare manier van castreren dus.

Laparoscopisch steriliseren

Onze orthopedisch chirurg voert bij laparoscopisch steriliseren eigenlijk een kijkbuisoperatie uit. Er is maar een heel lichte narcose nodig. Aan de hand van drie gaatjes in de buikwand (gaatjes van ongeveer een halve centimeter tot één centimeter) brengt hij zijn werkinstrumenten naar binnen bij uw dier. Eén van die werkinstrumenten is een cameraatje waarmee hij in de buik kan kijken. Met een ander instrument kan hij de eierstok vastpakken. Het derde instrument is een tangetje waarmee hij de bloedvaatjes van de eierstok dicht kan branden. Bij deze wijze van steriliseren is er maar een kleine kans op infectie van onderhuidse hechtingen (geen reactie op het hechtmateriaal). Sterilisatie door middel van laparoscopie geeft minder pijn, minder kans op complicaties en een sneller herstel van uw hond. Logisch dat wij het liefste op deze manier opereren!

Openingstijden

Maandag08:30 - 18:30
Dinsdag08:30 - 18:30
Woensdag08:30 - 18:30
Donderdag08:30 - 18:30
Vrijdag08:30 - 18:30

In het weekend zijn wij gesloten.

Huisdierenverzekering

Als grootste huisdierenverzekeraar ter wereld heeft Petplan veel kennis en ervaring opgebouwd. Er kunnen diverse redenen zijn om uw huisdier te verzekeren. Eén ding is zeker: met de Petplan Zorgverzekering hoeft u zich geen zorgen te maken over de kosten van uw dierenarts.

Lees verder

Afspraak maken

Om voldoende aandacht aan u en uw dier te kunnen geven, werken wij uitsluitend op afspraak.

Bel ons op 035 - 601 42 11 of 035 - 601 52 15.

Spoed

Bel één van de bovenstaande telefoonnummers of buiten openingstijden naar 0900 - 222 3000.