Bij Dierenartsenpraktijk Hoogstraten kunt u terecht voor castratie van reu en teef. In de volksmond wordt de term sterilisatie voor teven gebruikt en castratie voor reuen, maar in feite zijn het twee verschillende soorten ingrepen.
Bij sterilisatie worden de eileiders of zaadstrengen afgebonden en doorgeknipt en worden de voortplantingsorganen niet verwijderd. Bij castratie worden de hormonale voortplantingsorganen in zijn geheel verwijderd. Bij teven worden dan de eierstokken verwijderd (ovariëctomie) en in een enkel geval worden zowel de eierstokken als (een deel van) de baarmoeder verwijderd (ovariohysterectomie). We zijn er trots op te kunnen melden dat honden bij ons ook terecht kunnen voor laparoscopisch steriliseren. Een manier van steriliseren die onze voorkeur geniet. Het is immers snel, geeft minder pijn bij het dier en uw dier knapt er sneller van op.
Een teef wordt op de leeftijd van 6 tot 12 maanden voor het eerst loops. Castratie van de teef wordt uitgevoerd tussen de eerste en de tweede loopsheid in. Honden onder de 15 kilogram (volwassen gewicht) kunnen al vanaf 6 maanden terecht, ongeacht de loopsheid. Uit onderzoek blijkt dat niet-gecastreerde teven een aanzienlijk verhoogde kans op melkkliertumoren ontwikkelen. Om de kans op de ontwikkeling van kwaadaardige melkkliertumoren te verkleinen, moet de castratie worden uitgevoerd voordat de teef 2,5 jaar oud is. Bij de operatie worden alleen de eierstokken weggehaald. Alleen als de baarmoeder afwijkend is, wordt deze ook verwijderd.
Voordelen van castratie van de teef:
Nadelen van castratie van de teef:
Indien u niet voornemens bent met uw teef een nestje te fokken, is ons advies uw hond te steriliseren. De nadelen wegen in dit geval zeker niet op tegen de voordelen.
Een reu kan vanaf een leeftijd van ongeveer 6-9 maanden gecastreerd worden. Er zijn meerdere redenen waarom we castreren:
Voordelen van castratie van de reu:
Nadelen van castratie van de reu:
Chemische castratie wordt vaak ingezet voor het tijdelijk onvruchtbaar maken van uw hond. Tussen de schouderbladen, onder de huid, wordt een middel ingespoten dat na 4 tot 6 weken zijn werk gaat doen. Vervolgens is het dier zes maanden onvruchtbaar. Een ideale manier om te testen wat het doet met bijvoorbeeld het gedrag van een hond. Een omkeerbare manier van castreren dus.
Onze orthopedisch chirurg voert bij laparoscopisch steriliseren eigenlijk een kijkbuisoperatie uit. Er is maar een heel lichte narcose nodig. Aan de hand van drie gaatjes in de buikwand (gaatjes van ongeveer een halve centimeter tot één centimeter) brengt hij zijn werkinstrumenten naar binnen bij uw dier. Eén van die werkinstrumenten is een cameraatje waarmee hij in de buik kan kijken. Met een ander instrument kan hij de eierstok vastpakken. Het derde instrument is een tangetje waarmee hij de bloedvaatjes van de eierstok dicht kan branden. Bij deze wijze van steriliseren is er maar een kleine kans op infectie van onderhuidse hechtingen (geen reactie op het hechtmateriaal). Sterilisatie door middel van laparoscopie geeft minder pijn, minder kans op complicaties en een sneller herstel van uw hond. Logisch dat wij het liefste op deze manier opereren!
Maandag | 08:30 - 18:30 |
Dinsdag | 08:30 - 18:30 |
Woensdag | 08:30 - 18:30 |
Donderdag | 08:30 - 18:30 |
Vrijdag | 08:30 - 18:30 |
In het weekend zijn wij gesloten.
Als grootste huisdierenverzekeraar ter wereld heeft Petplan veel kennis en ervaring opgebouwd. Er kunnen diverse redenen zijn om uw huisdier te verzekeren. Eén ding is zeker: met de Petplan Zorgverzekering hoeft u zich geen zorgen te maken over de kosten van uw dierenarts.
Om voldoende aandacht aan u en uw dier te kunnen geven, werken wij uitsluitend op afspraak.
Bel ons op 035 - 601 42 11 of 035 - 601 52 15.
Bel één van de bovenstaande telefoonnummers of buiten openingstijden naar 0900 - 222 3000.
Koningsweg 2-22
3762 EC Soest