Hondenziektes

Honden kunnen verschillende ziektes oplopen in Nederland, maar ook in het buitenland. Hieronder een aantal veel voorkomende ziektes en ons advies erbij over wat te doen in het geval van deze ziektes:

 • Hartworm (Dirofilaria immitis)
 • Babesiose (babesia Canis)
 • Leishmaniose (Leishmania donovani)
 • Ziekte van lyme (borrelia burgdorferii)
 • Lintwormen
 • Vlooien
 • Maagtorsie bij de hond

Hartworm (Dirofilaria immitis)

Hartworm komt in grote delen van Europa voor. Besmetting vindt plaats door steken van besmette muggen. Zo komen hele kleine larfjes in het bloed terecht. Deze larfjes kunnen uitgroeien tot wel 20 cm lange volwassen wormen die zich vestigen in het hart of in de longslagaders. Daar zorgen ze voor ernstige klachten, maar ook voor de productie van duizenden nieuwe larfjes.

Doden van de volwassen wormen met wormmiddelen is levensgevaarlijk. De wormrestanten kunnen propjes vormen. Deze kunnen weer vastlopen in kleinere bloedvaten, de zogenaamde embolieën, die kunnen leiden tot infarcten.

De muggenbeten helemaal voorkomen is helaas onmogelijk. Het beste is te voorkomen dat de larfjes volwassen worden. Gelukkig hebben wij daar in de praktijk een goed werkend middel voor, dat niet de volwassen wormen, maar wel de larfjes doodt. Het biedt een goede bescherming, zeker als u er al mee begint voordat u op vakantie bent.

Advies: Om uw hond tegen de hartworm te beschermen, adviseren wij het middel Milbactor te gebruiken. Dit is een tablet dat wij ook in Nederland gebruiken om uw hond mee te ontwormen. Mocht u langere tijd naar het buitenland gaan dan adviseren wij uw hond daar elke maand te behandelen tegen hartwormen.

Wilt u liever een breder werkend product gebruiken, dan is Stronghold een zeer goed alternatief. Dit is een veilig spot-on-middel dat tussen de schouderbladen op de huid wordt aangebracht. Dit middel werkt niet alleen preventief tegen de hartworm maar ook tegen vlooien, spoelwormen, luizen en mijten.

Babesiose (babesia Canis)

Babesia wordt overgebracht door bepaalde tekensoorten die zich inmiddels door heel Europa hebben verspreid. Deze parasiet leeft in de rode bloedcellen, die als gevolg hiervan kapot worden gemaakt. Hierdoor worden honden dodelijk ziek. Ze kunnen hoge koorts krijgen en gaan bloed plassen. Er bestaat wel een vaccin, maar dit is erg duur en heeft vele beperkingen.

Advies: Door de combinatie van een anti-teken middel te gebruiken en het consequent verwijderen van zichtbare teken, kan het risico op babesiose sterk worden verkleind. Neem wel contact op bij verdachte symptomen als kleurveranderingen van de huid om de tekenbeet heen of ziekteverschijnselen van de hond zelf.

Leishmaniose (Leishmania donovani)

Leishmaniose wordt overgedragen door zandvliegjes die vooral rond het Middellandse Zeegebied voorkomen. Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat deze ziekte tot verschijnselen leidt. Bij de huidvorm zien we vaak kaalheid, schilvering en korstjes. Bij de algemene vorm raken ook de organen als de lever, milt en nieren aangetast. Leishmania is niet te genezen, al kan de ziekte wel lang onder controle worden gehouden.

Advies: Een vaccinatie tegen deze ziekte bestaat helaas nog niet. De enige preventie is om te zorgen dat de hond niet gebeten wordt door zandvliegjes. Overdag houden deze zandvliegjes zich verscholen, maar rond zonsondergang komen ze massaal tevoorschijn. Het kan zinvol zijn om de hond vanaf dat moment binnen te houden.

Om uw hond te beschermen tegen deze zandvliegjes zijn er preventieve middelen te verkrijgen zoals Vectra 3D. Dit middel is een spot-on wat tussen de schouderbladen op de huid wordt aangebracht, Dit middel is niet alleen werkzaam tegen de zandvliegjes maar ook tegen vlooien, teken, muggen en stalvliegen.

Ziekte van Lyme (borrelia burgdorferij)

De Ziekte van Lyme, die overigens ook bij mensen voorkomt, wordt overgebracht door teken die zich door heel Europa, inclusief Nederland, hebben verspreid. Bij bijna een kwart van de honden zijn inmiddels antistoffen tegen Borrelia aangetoond in het bloed. Niet alle geïnfecteerde honden krijgen verschijnselen. Als de dieren wel ziek worden, vertonen zich onder andere ziekteverschijnselen als koorts, lusteloosheid, sloomheid, minder eetlust en vooral wisselende kreupelheid door gewrichtsontstekingen. Behandeling is alleen mogelijk als de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt. Er kunnen langdurige klachten ontstaan bij latere ontdekking. Net als bij de ziekte Babasiose is bij de Ziekte van Lyme tekenbestrijding essentieel. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar die werken tegen teken. In pipetvorm maar ook in tabletvorm.

Tabletten:

 • Nexgard of Nexgard spectra
 • Bravecto

Pipet:

 • Vectra 3D

Lintwormen

De meest voorkomende lintwormen bij hond en kat worden overgebracht door vlooien. Een lintworm is een platte worm die leeft in de dunne darm en soms erg lang kan worden. De worm bijt zich vast in de darmwand, met daarachter een ketting van segmentjes met daarin allemaal eitjes. De segmentjes laten los en komen via de anus naar buiten. Uw dier kan hiermee besmet zijn zonder dat u iets ziet of merkt. Ook zijn de wormeitjes  besmettelijk voor zijn baasje en zijn kinderen.

Advies: Zorg voor goede preventie van lintwormen door middel van een vlooienbestrijding en een anti-wormmiddel. U kunt het beste uit voorzorg elke 3 maanden een behandeling geven. Natuurlijk kunt u voor deze middelen bij ons in de praktijk terecht.

Vlooien

Vlooien zijn er helaas vrijwel altijd en overal. Niet alleen in Nederland, ook in elk vakantieland. De volwassen vlooien die u ziet op de vacht van het dier, zijn slechts het topje van de ijsberg. Ze vormen maar 5% van de totale vlooienpopulatie. De andere 95% bestaat uit eitjes, larfjes en poppen die u niet op het dier of de omgeving ziet.

Advies: Om uw hond optimaal te beschermen tegen vlooien zijn er verschillende anti-vlooienmiddelen verkrijgbaar. Dit kan in de vorm van een tablet of een pipet zijn. Vloeistof uit de pipet dient tussen de schouderbladen op de huid te worden aangebracht. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende middelen.

Tablet:

 • Nexgard
 • Nexgard spectra
 • Bravecto (werkt 3 maanden lang)

Pipet:

 • Vectra 3D
 • Stronghold
 • Advantage

Maagtorsie bij de hond

Eén van de meest levensbedreigende aandoeningen bij de hond is de maagtorsie, ofwel maagdraaiing. Dit wordt met name gezien bij honden van grote rassen, maar uitzonderingen kunnen er altijd zijn.

De maag ligt net achter de lever, meestal binnen de ribboog. Aan de linker zijde van de buik ligt de ingang van de maag. Deze zit vast aan het middenrif en kan daardoor weinig tot niet verplaatsen. De uitgang van de maag, de overgang naar de dunne darm, ligt aan de rechterzijde van de buik. De uitgang ligt los en kan makkelijk verplaatsen. Bij een maagdraaiing treedt er als eerste een maagdilatatie op, ofwel de maag vult zich met lucht.

De maag kan zo groot worden dat wel 3/4 van de ruimte in de buik ingenomen wordt door de maag. Als de maag zo groot is, bestaat de kans dat de uitgang van de maag zich verplaatst en er zo een draaiing van de gehele maag ontstaat. Door de draaiing wordt de ingang van de maag afgesloten en kan de hond niet braken. Hierdoor zie je als verschijnselen: loos braken, ofwel braakneigingen zonder dat de hond iets uitbraakt. Ook bloedvaten van de maag kunnen geen bloed meer af- of aanvoeren en gedeeltes van de maag kunnen, wanneer de draaiing niet snel verholpen wordt, afsterven. Bij een hond met een maagdilatatie/maagtorsie zal opvallen dat het dier een extreem bolle buik heeft, zich duidelijk niet lekker voelt en herhaaldelijk loze braakneigingen heeft. Het dier heeft zo snel mogelijk een behandeling nodig.

De dierenarts zal een sonde via de bek inbrengen en proberen lucht af te laten lopen. Wanneer dit niet lukt zal met een naald direct in de maag geprikt worden om zo de lucht te verwijderen. Soms lukt het dan alsnog de sonde in te brengen. Meestal is hierop volgend een buikoperatie nodig. Tijdens deze operatie wordt de maag geleegd, weer goed gelegd en vastgezet aan de buikwand. Dit om te voorkomen dat de maag weer kan draaien want in ongeveer 80% van de gevallen zal de maag weer (een keer) gaan draaien. Mocht tijdens de operatie blijken dat de schade aan de maag erg groot is, dan zal een deel van de maag verwijderd moeten worden of zal zelfs besloten worden tot euthanasie over te gaan. Kortom, hoe eerder het probleem herkend wordt, hoe sneller ingegrepen kan worden en hoe meer kans op een succesvolle behandeling!

Advies

 • geef de voeding verdeeld over meerdere momenten op de dag, dus niet 1 grote voeding
 • ga niet spelen, wandelen of rennen met de hond vlak na het eten, maar geef de hond rust
 • probeer onrustig eten te vermijden. Geef de hond de tijd en rust om te eten
 • Helemaal voorkomen van een maagtorsie lukt niet, maar de kansen worden wel een stuk kleiner.

Openingstijden

Maandag08:30 - 19:00
Dinsdag08:30 - 19:00
Woensdag08:30 - 19:00
Donderdag08:30 - 19:00
Vrijdag08:30 - 19:00

In het weekend zijn wij gesloten.

Huisdierenverzekering

Als grootste huisdierenverzekeraar ter wereld heeft Petplan veel kennis en ervaring opgebouwd. Er kunnen diverse redenen zijn om uw huisdier te verzekeren. Eén ding is zeker: met de Petplan Zorgverzekering hoeft u zich geen zorgen te maken over de kosten van uw dierenarts.

Lees verder

Afspraak maken

Om voldoende aandacht aan u en uw dier te kunnen geven, werken wij uitsluitend op afspraak.

Bel ons op 035 - 601 42 11 of 035 - 601 52 15.

Spoed

Bel één van de bovenstaande telefoonnummers of buiten openingstijden naar 0900 - 222 3000.