Kattenziektes

Antiparasitica voor katten

Veel katten dragen wormen bij zich, waarvan sommigen ook overdraagbaar zijn op de mens. Het is dus verstandig om uw huisdier hier goed tegen te behandelen.

  • Spoelwormen
  • Lintwormen
  • Advies ontwormen kitten
  • Advies ontwormen volwassen kat
  • Advies ontwormen binnenkat
  • Ontwormingsproducten
  • Vlooien
  • Teken
  • Toxoplasmose

Spoelwormen

Spoelwormen

Als eigenaar zult u spoelwormen zelden in de ontlasting aantreffen. Een enkele keer braakt de kat de wormen uit. Ze zien eruit als witte opgerolde elastiekjes. De eitjes die de worm uitscheidt komen wel in de ontlasting terecht en zijn alleen zichtbaar met microscopisch onderzoek van de ontlasting. Het dier kan spoelwormen krijgen door het eten van een besmet prooidier (bijvoorbeeld de muis). De larven die uit de eitjes komen, kunnen een trektocht door het lichaam maken via verschillende weefsels en organen. Hier gaan de larven in rust en richten ze verder weinig schade aan. Kittens kunnen via het drinken van de moedermelk besmet raken met spoelwormen. De mens kan ook besmet raken met spoelwormen, vooral kleine kinderen. De larven komen in de darmen uit de eitjes en kunnen ook bij de mens een trektocht door het lichaam maken. De larven kunnen schade aanbrengen aan onder andere ogen en longen. Daarom is het belangrijk uw huisdier regelmatig te ontwormen.

Lintwormen

Lintwormen

Lintwormen kunnen van enkele centimeters tot wel enkele meters lang worden. De wormen bestaan uit een kop met daaraan vast een heleboel kleine segmentjes die gevuld zijn met eitjes. Deze segmentjes kunnen loslaten en via de ontlasting naar buiten komen. Soms kleven ze aan de vacht. Als eigenaar zult u een infectie met lintwormen herkennen aan deze segmentjes. Ze zien eruit als kleine, witte rijstkorrels. Het dier kan lintwormen krijgen via vlooien. Vlooienlarven eten de eitjes die uit de segmenten van de lintworm komen. Het larfje dat in het lintwormeitje zit ontwikkelt zich in de vlo. De kat kan de vlo opeten en besmet raken met de lintworm. Ook door het eten van met lintworm besmette prooidieren kan uw kat of hond besmet raken. In een enkel geval kan een lintworm een kind besmetten als deze besmette vlooienlarven opeet van de vloer. Dit lijdt echter niet tot nadelige gevolgen. Als u segmenten van de lintworm bij uw kat tegenkomt, moet de kat zeker ontwormd worden. Daarnaast moet de kat en alle andere huisdieren ontvlooit worden. Ook moeten alle ligplaatsen goed schoongemaakt worden.

Andere wormen die bij uw kat kunnen voorkomen zijn haak- of mijnwormen, long- en hartwormen (hartworm vaker bij de hond).

Advies ontwormen kitten

Advies ontwormen kitten

  • Op de leeftijd van 3-5-7 en 9 weken
  • Daarna maandelijks tot en met de leeftijd van 6 maanden
  • Vanaf 6 maanden 4 keer per jaar.

Advies ontwormen volwassen kat

Advies ontwormen volwassen kat

  • Elke 3 maanden, dus 4 keer per jaar.

Advies ontwormen binnenkat

Advies ontwormen binnenkat

  • Elke 6 maanden, dus 2x per jaar

Als u wormen ziet, moet het dier in ieder geval goed ontwormd worden. Herhaal de behandeling na 2 weken. Heeft u meerdere honden/katten in huis behandel dan alle dieren tegelijk tegen wormen.

Ontwormingsproducten

Ontwormingsproducten

In onze praktijk verkopen wij diverse diergeneesmiddelen die werkzaam zijn tegen wormen. Het ene middel is net wat breder werkzaam dan het andere middel. Als u meer wilt weten over deze ontwormingsmiddelen, vraag het één van onze dierenartsen of assistente.

Vlooien

Vlooien

Lintwormen kunnen worden overgebracht via vlooien. Het is één van de redenen waarom een goede behandeling tegen vlooien noodzakelijk is. In onze praktijk verkopen wij de modernste diergeneesmiddelen om een infectie met vlooien te bestrijden. De meeste middelen moeten één keer per maand worden toegediend. Sommige middelen werken wat langer. Omdat de meeste middelen via druppels in de nek kunnen worden toegediend, kunt u dit makkelijk thuis doen.

Teken

Teken

Teken zijn bij katten altijd lastig te voorkomen. Sinds kort is er een nieuw product op de markt dat geregistreerd is voor de bestrijding van teken. Ze kunnen nog wel op uw kat terecht komen maar zodra de teek bloed wil zuigen bij uw kat, wordt ze door dit middel gedood. Dit middel werkt ook tegen vlooien en de werkzaamheid van dit middel is 3 maanden.

Als u een teek vindt bij uw kat is het belangrijk dat u de teek direct verwijdert. Gebruik hiervoor een speciale tekentang om te voorkomen dat de monddelen van de teek achter blijven in de huid. Dit kan in een enkel geval voor nare infecties zorgen. Als u nog vragen heeft over onze diergeneesmiddelen, stel ze aan onze dierenartsen of assistente.

Toxoplasmose

Toxoplasmose

Toxoplasma is een ééncellige parasiet die in de darm van katten leeft. De mens kan besmet raken met Toxoplasma via de ontlasting van (jonge) katten via besmette grond (bijvoorbeeld door kattenpoep in de tuin), het eten van ongewassen groente en rauw vlees van besmette tussengastheren (rund, varken, schaap). Katten scheiden de eitjes van de parasiet slechts gedurende enkele weken uit. De eitjes kapselen in en zijn na twee dagen besmettelijk voor de mens. Katten worden zelden ziek van een besmetting met Toxoplasma. De mens kan er wel ziek van worden, maar vaak blijft het bij wat griep-achtige verschijnselen.

Een besmetting van de mens is vooral gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Daarom moeten zwangere vrouwen extra voorzorgmaatregelen nemen om een besmetting met Toxoplasma te voorkomen. Bak rauw vlees daarom door en door, was groente altijd goed en draag handschoenen bij het tuinieren. Vermijd daarnaast het liefst al het contact met kattenontlasting. De eitjes in de ontlasting zijn pas na twee dagen besmettelijk voor de mens, maar neem liever het zekere voor het onzekere!

Terug naar Katten