Grasaren

Maandag 22 mei 2017

Elk voorjaar en zomer groeit het hoge gras weer in het gebied waar de honden worden uitgelaten, dat is op zich een mooi gezicht en we zijn ook blij met dit vele groen. Maar het wilde gras heeft een nadeel; dit gras bevat grasaren.

Grasaar is eigenlijk wild gras. Een grasaar bestaat uit zaden met een soort weerhaakjes. De grasaar wordt ook wel kruiper genoemd. Een grasaar ziet er vaak onschuldig uit maar kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond. Grasaren breken van de wilde grassen af als de hond er door heen loopt of rent of buitelend speelt. Als een grasaar eenmaal ‘aan’ de hond zit, kan hij maar één kant uit: vooruit, en dat is dikwijls: naar binnen!  Een grasaar kan in de vacht van de hond blijven hangen en een grasaar kan ook door de huid dringen, bij honden gebeurd dit vaak tussen de tenen. Ook kunnen grasaren in de ogen van de hond terechtkomen of in de oren. De grasaar kruipt dan als het ware in het oor van de hond. Voor het lichaam zijn deze zaadjes lichaamsvreemd materiaal en de reactie hierop is een ontsteking.

Wanneer de grasaar een wondje in de huid veroorzaakt kunnen de problemen beginnen. Langzaam maar zeker dringen sommige van deze zaden zich vervolgens door de huid heen. Het lichaam beschouwt deze zaden als lichaamsvreemd materiaal en gaat hierop reageren met een ontsteking. Meestal ontstaat er een fistel om het ontstekingsvocht af te voeren. De ontsteking geeft veel ongemak voor de honden. De zaden kunnen erg diep in het weefsel dringen en zijn vaak erg moeilijk te vinden. Deze zaden kunnen ook via het oog achter de oogbol terechtkomen en daar een ernstige ontsteking veroorzaken. Andere zaden komen weer in het oor terecht en kunnen daar als ze niet op tijd worden verwijderd door het trommelvlies dringen met alle ellende van dien.

De problemen door de grasaar zijn nooit geheel te voorkomen. Het enige advies is om uw hond na elke wandeling in het ‘grasaar-seizoen(ongeveer van medio juni tot eind augustus) bij thuiskomst goed te controleren op de voornaamste ‘gevoelige’ plekken: tussen de tenen, in de oren, rond de ogen, bij de neus, in de lossere vacht rond de nek en in de huidplooien rond de voor- en achterpoten.

Overzicht

Openingstijden

Maandag08:30 - 18:30
Dinsdag08:30 - 18:30
Woensdag08:30 - 18:30
Donderdag08:30 - 18:30
Vrijdag08:30 - 18:30

In het weekend zijn wij gesloten.

Huisdierenverzekering

Als grootste huisdierenverzekeraar ter wereld heeft Petplan veel kennis en ervaring opgebouwd. Er kunnen diverse redenen zijn om uw huisdier te verzekeren. Eén ding is zeker: met de Petplan Zorgverzekering hoeft u zich geen zorgen te maken over de kosten van uw dierenarts.

Lees verder

Afspraak maken

Om voldoende aandacht aan u en uw dier te kunnen geven, werken wij uitsluitend op afspraak.

Bel ons op 035 - 601 42 11 of 035 - 601 52 15.

Spoed

Bel één van de bovenstaande telefoonnummers of buiten openingstijden naar 030 - 202 7070.