Myiasis (vliegenlarveziekte)

Maandag 22 juli 2019

In de warme zomermaanden is het van groot belang om uw konijn(en) en zijn/haar omgeving goed schoon te houden. Door het vochtig worden van de vacht aan de achterhand van het konijn, door urine en/of ontlasting, is dit een zeer aangename plek voor vliegen om hun eitjes te leggen. Met alle vervelende gevolgen van dien. Zij leggen eitjes in de vacht en de maden die hieruit komen, kruipen onder de vieze haren en eten zich een weg door de huid van het konijn heen. Dit is erg pijnlijk en heeft verstrekkende gevolgen, met vaak de dood als gevolg.

Ziet u wondjes, kleine gaatjes in de huid of ziet u maden kruipen (kan ook in het hok zijn), bel dan meteen naar onze praktijk. Hij/zij kan dan een behandelplan opstellen, indien dit nog mogelijk.

Preventie

Hygiëne is erg belangrijk bij het voorkomen van myiasis. Verschoon regelmatig (dagelijks) het hok en voorkom dat er natte plekken in het hok zijn, door bijvoorbeeld een goede vochtopnemende bodembedekker te gebruiken. Ook als uw konijn een natte achterkant heeft, zorg ervoor dat u dit goed droog maakt.

Aangekoekte ontlasting is vaak niet het gevolg van diarree, maar van verkeerde voeding en/of overgewicht. Een konijn produceert 2 soorten keutels: gewone keutels en blindedarmkeutels.  De blindedarmkeutels zijn zacht en plakkerig, deze eet het konijn normaal gesproken direct uit de anus op omdat hier belangrijke voedingsstoffen inzitten. Bij een konijn dat te veel of verkeerde voeding krijgt of dat er niet meer bij kan doordat het te dik of oud en stram is, blijven deze keutels in de vacht plakken.

We hebben een antivliegen spray in ons assortiment, wat vliegen afweert en maden doodt. Hiermee kunt u uw konijn regelmatig insprayen.

Voorkomen is beter dan genezen: controleer dus dagelijks uw konijn en zorg ervoor dat het konijn en de omgeving schoon is!

Overzicht

Openingstijden

Maandag08:30 - 18:30
Dinsdag08:30 - 18:30
Woensdag08:30 - 18:30
Donderdag08:30 - 18:30
Vrijdag08:30 - 18:30

In het weekend zijn wij gesloten.

Huisdierenverzekering

Als grootste huisdierenverzekeraar ter wereld heeft Petplan veel kennis en ervaring opgebouwd. Er kunnen diverse redenen zijn om uw huisdier te verzekeren. Eén ding is zeker: met de Petplan Zorgverzekering hoeft u zich geen zorgen te maken over de kosten van uw dierenarts.

Lees verder

Afspraak maken

Om voldoende aandacht aan u en uw dier te kunnen geven, werken wij uitsluitend op afspraak.

Bel ons op 035 - 601 42 11 of 035 - 601 52 15.

Spoed

Bel één van de bovenstaande telefoonnummers of buiten openingstijden naar 030 - 202 7070.