Spoedgevallen

Wat te doen in het geval van acute problemen met uw dier? Bel tijdens werktijden 035-6014211 of 035-6015215 en wij denken meteen met u mee. Onderaan vind u het telefoonnummer voor spoedsituaties die plaatsvinden buiten de reguliere openingstijden. Verder zetten we onderstaand voor u op een rij wat u kunt doen bij problemen die wij regelmatig zien.

Bel buiten onze openingstijden naar 030-202 7070.

Meteen komen bij:

 • Ernstige problemen met ademhalen: ademhalen met veel geluid, blauwe tong, snakken naar adem. Dier is in paniek en durft niet te gaan liggen. Zoveel mogelijk de hals te strekken om het ademen te vergemakkelijken totdat u bij de praktijk bent. Dit kan ernstig long- of hartfalen zijn.
 • Snel dikker wordende buik: Uw hond probeert zonder resultaat over te geven en de buik wordt snel dikker (opzwellen) achter de ribboog. Dit kan de beruchte maagverdraaiing zijn, vooral bij grote honden, met een diepe borstkast (dobberman, rottweiler, doggen, bouvier). Hierbij is altijd grote spoed geboden; een maagdraaiing die niet binnen 5 uur wordt opgeheven heeft in 100% van de gevallen een dodelijke afloop.
 • Slagaderlijke bloedingen: Met de vingers en/of verband (bijv. theedoek, handdoek of iets dergelijks) op de bloeding drukken. Bij 'spuitende' bloedingen aan een voor- of achterpoot in de oksel of lies moeten de bloedvaten dicht gedrukt worden. Iedere 15 minuten moet de druk even verminderd worden. Bij bloedende oorwonden: een sok of panty over de kop trekken om vervuiling auto (en kliniek) tegen te gaan.
 • Niet kunnen plassen bij reuen: Persen op de blaas zonder resultaat: Penis kan verstopt zitten. Bij verlate behandeling kans op knappen van de blaas en blijvend nierfalen/dood.
 • Geboorteproblemen: Bij een half uur continue persen. Persweeën (of door uitputting gestopt met persen) terwijl het vorige jong 1 tot 2 uren geleden werd geboren.
 • Voortdurend braken en/of diarree: Braken en/of diarree met snelle achteruitgang van de conditie. Natuurlijk vooral bij jonge dieren is er dan sprake van spoed.
 • Diepe wonden van buik of borst: Hart/longen/buikorganen kunnen geraakt zijn. Altijd laten onderzoeken, ook al lijkt er niet veel aan de hand.
 • Brandwonden: Met name bij grotere oppervlakken, vanaf 20 - 30 % van het lichaamsoppervlak.
 • Vergiftiging: Indien mogelijk graag de verpakking meenemen.
 • Acute verlammingen: Plotseling niet meer kunnen bewegen van een of meer lichaamsdelen.
 • Voortdurende toevallen: Huisdier is niet aanspreekbaar, open ogen met wijde pupillen, stijve of trillende spieren, speekselen, urineverlies. De toeval wordt direct gevolgd door een nieuwe.
 • Een aanrijding: Laat uw huisdier na een aanrijding altijd onderzoeken, ook al lijkt er niets aan de hand!
 • Oververhitting: Bijvoorbeeld na een verblijf in de auto in de zon. Zo snel mogelijk naar een koele plaats brengen, zo mogelijk afkoelen met water en/of natte doeken.
 • Onderkoeling: Het dier warm houden met dekens en kruiken.

Binnen 6 uur komen bij:

 • Huidwonden die gehecht moeten worden: Binnen 6 uur laten hechten anders is hechten niet meer mogelijk i.v.m. infectiegevaar (bacteriën hebben ongeveer 6 uur nodig om te gaan groeien).
 • Ingeslikt voorwerp: Vele verschijnselen zoals o.a.het blijven braken terwijl er niets meer uit komt. Ook komen bij een vermoeden dat een dier iets heeft ingeslikt.
 • Moeilijk ademhalen: Moeite met ademhalen, met of zonder hoesten. Dier kan in paniek zijn, maar eet en drinkt wel.

Binnen 6 - 24 uur komen bij:

 • Niet kunnen ontlasten: Persen op de ontlasting zonder, of met gering resultaat.
 • Braken en / of diarree: Meerdere keren braken en / of diarree, zonder snel conditieverlies.
 • Heftige jeuk: Voortdurend heftig krabben, likken en bijten. Dier verwondt zichzelf.
 • Toevallen: Verminderd aanspreekbaar. Valt om, of heeft de neiging daartoe. Open ogen met wijde pupillen. Stijve of trillende spieren. Eventueel speekselen en urineverlies. Aanval duurt 30 - 90 seconden.

Buiten reguliere openingstijden:

Is onze dierenartsenpraktijk gesloten, bijvoorbeeld tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten en op feestdagen? Dan staat de Spoedkliniek Midden Nederland met een team ervaren dierenartsen en paraveterinairs klaar om de zorg van ons over te nemen. Wij verzoeken u altijd van te voren telefonisch contact met de spoedkliniek Midden Nederland op te nemen. Hierdoor kunnen zij zich goed voorbereiden op de komst van u en uw huisdier. Wanneer u belt, krijgt u een paraveterinair aan de telefoon. Hij of zij zal de ernst van de klachten zo goed mogelijk inschatten en in overleg met u advies geven of een afspraak met u inplannen. Zo wordt getracht de wachttijden zoveel mogelijk te beperken.

Het telefoonnummer van Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein is 030-202 70 70. Zij zijn 24 uur per dag geopend, ook op feestdagen.

Adres:
Nijverheidsweg 1b

3433NP Nieuwegein

Openingstijden

Maandag08:30 - 18:30
Dinsdag08:30 - 18:30
Woensdag08:30 - 18:30
DonderdagGesloten
Vrijdag08:30 - 18:30

In het weekend zijn wij gesloten.

Huisdierenverzekering

Als grootste huisdierenverzekeraar ter wereld heeft Petplan veel kennis en ervaring opgebouwd. Er kunnen diverse redenen zijn om uw huisdier te verzekeren. Eén ding is zeker: met de Petplan Zorgverzekering hoeft u zich geen zorgen te maken over de kosten van uw dierenarts.

Lees verder

Afspraak maken

Om voldoende aandacht aan u en uw dier te kunnen geven, werken wij uitsluitend op afspraak.

Bel ons op 035 - 601 42 11 of 035 - 601 52 15.

Spoed

Bel één van de bovenstaande telefoonnummers of buiten openingstijden naar 030 - 202 7070.